torsdag 1 maj 2014

Namnet "Gustavsson" - del 2

Gustaf bor kvar i Askunga efter de tragiska dödsfallen och år 1902 gifter han om sig med Hilda Maria Fredriksdotter som är 26 år yngre än honom. Tyvärr hinner Hilda knappt bli en del av sin nya familj innan hon avlider, året efter giftermålet. Gustaf och hans barn är tillbaka i ruta ett.

År 1904 gifter Gustaf om sig ännu en gång. Den 21 år yngre Emelie Petersdotter har tre barn från ett tidigare äktenskap som hon tar med sig och flyttar in i Askunga. Det finns dock historier om att Emelie inte var så trevlig mot sina nya skyddslingar. Det ska exempelvis ha hänt att hon låste in Gustafs barn i ett annat rum medan hon och hennes egna barn åt mat som hon lagt undan.

Samma år som Emelie flyttar till Askunga flyttas dessutom Gustafs tre yngsta barn - Joel (12 år), Selma (9 år) och Alma (7 år) till något som förmodligen är ett barnhem eller ännu mer troligt, ett fattighus. Det ryktas också om att två av de äldre systrarna tvingades rymma hemifrån. 

Emelie och hennes barn flyttar bort från Askunga under år 1908 för att vistas i Karlskrona. Efter det bor Gustaf och Emelie aldrig mer på samma adress även om de fortfarande är gifta med varandra.

I flera år bor Gustaf sedan ensam i Askunga men sonen Carl August Berndott återvänder dit efter sin militärtjänstgöring. Så, efter 24 år i samma torp, flyttar Gustaf tillsammans med Carl August till lägenheten Fridhem i Bostorp. 

Kanske var Gustaf sjuk redan då han valde att lämna sitt torp och flytta med sonen, för samma år (1912) avlider snickare Gustaf Fredrik av okänd anledning. Han blev 68 år gammal. 

Vad som hände med alla barnen? Det får bli en senare historia men sonen Carl August Berndott bodde kvar i Bostorp och år 1915 gifte han sig och skaffade egna barn. Ett av dessa blev senare min farfar...

1 kommentar:

Anonym sa...

Förutom fina o passande bilder är det en bra o inlevelsefylld text// Bie